Om te solliciteren op deze stage, moet je met je HvA-emailadres een account aanmaken.

account aanmaken

Bedrijfsinformatie

SARC B.V.
Brinklaan 109 A11
1404 GA
Bussum

Toepassing gaming technologie in scheepsbeladingssoftware


Een van de producten die SARC levert is een zg. beladingscomputer. Deze is bedoeld voor gebruik aan boord van schepen, om kenmerken van beladingen in te voeren en daarvan het effect op het schip te berekenen, zoals diepgang, slagzij en stabiliteit. De merknaam van dit product is LOCOPIAS, een typerend screenshot staat hiernaast.

Deze GUI werkt op basis van de Windows API i.c.m. OpenGL. Hoewel het programma, zeker in vergelijking met anderen uit deze klasse, best snel en intuitief werkt, begint deze gereedschapsdoos een beetje verouderd te raken. Dat is bijvoorbeeld te zien aan de kraanmodule, waarbij de kraanbomen zijn vormgegeven met eenvoudige rechte lijntjes.

Men heeft wel eens de suggestie gedaan om hier gebruik te gaan maken van een game engine, en dat zou de beeldkwaliteit inderdaad sterk verhogen, bv. bij de weergave van hijskranen en containers en zo. Maar zon engine zal niet in alle gevallen het meest toepasselijke zijn, omdat die gericht is op (fotorealistische) weergave van het uiterlijk van een object, terwijl voor LOCOPIAS ook voorstellingen gemaakt moeten worden voor zaken die niet het uiterlijk betreffen, zoals:

 De vulling van tanks met bv. brandstof of drinkwater. Dat wordt nu weergegeven in een doorsnedemenu waar dus niet de buitenkant getoond wordt, maar de doorsnijding van het schip inclusief het niveau van de vloeistof die in de tank zit. Nb. onder controle van een slider (nr. 7 in het plaatje van de hyperlink) wat ook een fictief element in het beeld is.

 De presentatie van berekeningsresultaten, in de vorm van tabellen en grafieken, die niks met het buitenbeeld te maken hebben. Deze resultaten moeten wel interactief getoond worden omdat men vaak spelenderwijs de optimale belading bepaalt.

Het vinden van de optimale combinatie van tools voor deze toepassing is de kern van deze opdracht. Het belangrijkste resultaat zal zijn het advies van hoe en met welke middelen de look-and-feel van LOCOPIAS geschikt kan worden gemaakt voor het komende decennium. Hoewel de kern (dus) niet ligt op het coderen, zal van tijd tot tijd toch een pilot-implementatei moeten worden gemaakt voor een onderdeeltje, omdat slechts op die manier een goed inzicht kan worden verkregen van de uiteindelijke verschijningsvorm, de modus operandi en de reactie van potentiele gebruikers daarop. Een beetje in de design-based gedachte.

Het bedrijf

SARC, opgericht in 1980, is een klein, innovatief bedrijf waar momenteel acht scheepsbouwkundig ingenieurs werkzaam zijn. De aandachtsgebieden liggen in het veld van de maritieme techniek, en zijn toegespitst op scheepsontwerp, gespecialiseerde ontwerpberekeningen, advies en ondersteuning, alsmede de ontwikkeling van software ten behoeve van zulke werkzaamheden. Deze software wordt op de markt gebracht onder o.a. de namen PIAS en LOCOPIAS, die standaard zijn geworden in de Nederlandse maritieme industrie.

Geschikt voor studenten
  • Game Development
  • Software Engineering