Om te solliciteren op deze stage, moet je met je HvA-emailadres een account aanmaken.

account aanmaken

Bedrijfsinformatie

Rijkswaterstaat
Derdewerelddreef 1
2622 HA
Delft
Offshore Expertise Centrum te Stellendam
Connectivity Fieldlab North Sea

dataconnectivity Noordzee


Op het vaste land van Nederland maken we wilde plannen nu 5G zich aanbiedt. Applicaties die veel bandbreedte nodig hebben en binnen een split second een antwoord hebben van een edge-oplossing zijn voor de landrotten onder ons bijna gewoon. Maar hoe zit dat op de Noordzee?

Stagiair/afstudeerder: dataconnectivity Noordzee 

Functieomschrijving

Op het vaste land van Nederland maken we wilde plannen nu 5G zich aanbiedt. Applicaties die veel bandbreedte nodig hebben en binnen een split second een antwoord hebben van een edge-oplossing zijn voor de landrotten onder ons bijna gewoon. Maar hoe zit dat op de Noordzee?

Om vraagstukken te beantwoorden waarbij connectiviteit op zee nodig is heeft Rijkswaterstaat het Fieldlab Connectivity Noordzee, als onderdeel van haar Offshore Expertise Centrum. In dit Fieldlab onderzoeken we, samen met marktpartijen en kennisinstituten, welke technologieën inzetbaar zijn ver uit de kust.

Een van de onderzoeken die we doen is de mogelijkheid om met DAB+ de reddingsboten van de KNRM van informatie te voorzien. Want stel je voor, de reddingsboot is op volle zee daar waar de smartphone het al lang geleden heeft opgegeven. Toch willen we dan allerlei informatie sturen, bijvoorbeeld daar waar de meeste kans is waar een drenkeling zich bevindt of wat de weersverwachting is op de locatie van het incident.  Vooronderzoek heeft opgeleverd dat DAB+, ondanks de beperkingen, goed inzetbaar is. 

In een vervolgonderzoek willen we doorpakken. Geloven is zien en daarom willen we met de KNRM en met jou een systeem ontwikkelen, bouwen en operationeel inzetten.

Je gaat je bijvoorbeeld verdiepen in radio zend- en ontvangstapparatuur en standaarden zoals DAB+, 4G/5G, WiFi, AIS en IoT. We maken bijvoorbeeld gebruik van open source producten zoals GNU-radio, Ubuntu, Postgres en OpenCPN. Op basis van een functionele behoefte, van in dit geval de KNRM, bouw je aan oplossingen. Het resultaat ga je samen met de bemanning van een KNRM-boot testen. Jouw resultaten presenteer je bij diverse stakeholders.

Tijdens je stage of afstuderen word je begeleid door collega’s van Rijkswaterstaat en de KNRM. Zij hebben stuk voor stuk ruime ervaring met ICT-oplossingen die worden toegepast op de Noordzee. Dagelijkse begeleiding krijg je van de technisch manager van het Offshore Expertise Centrum.

Jouw product is een prototype dat het begin is van een gestandaardiseerde oplossing. Jij kunt het verschil maken. Jouw inzet kan substantieel bijdragen in het redden van bijvoorbeeld drenkelingen of het helpen van een schip in nood. Wat is er mooier dan dat?

Afsluiting

Heb je vragen of wil je solliciteren, neem dan contact met ons op.

Functie-eisen 

Je volgt een hbo- opleiding in de richting van (technische) informatica.

Je hebt interesses in een of meerdere genoemde open source producten

Je hebt belangstelling voor zend- en ontvangstinstalaties

Arbeidsvoorwaarden 

Stagevergoeding €  bruto per maand bij een stage van 40 uur per week

Soort stage Meeloopstage/Afstudeerstage

Minimaal aantal uren per week

24 (meeloopstage)

Maximaal aantal uren per week 32 (afstuderen)

Standplaats

Delft en Stellendam

Bijzonderheden

Je kunt alleen stagelopen bij Rijkswaterstaat als je staat ingeschreven bij een onderwijsinstelling. 

We zoeken voor deze stageplek maximaal 2 fte. Als je met een studiemaatje aan deze opdracht wilt werken dan is dat bespreekbaar. 

De stage start in september 2022 en duurt tot februari 2023. De exacte datums bepalen we in onderling overleg. 

De stage is in eerste instantie voor 32 uur per week. Mocht dit niet passen, dan kunnen we uiteraard in overleg bepalen voor hoeveel uur jij stage komt lopen. 

Bel voor meer informatie over de sollicitatieprocedure het klantencontactcentrum via 088 – 797 07 88. 

De sollicitatiegesprekken vinden plaats voor september 2022.

Naam vacaturehouder:

Wiebrand Bouwkamp

Manager techniek

Rijkswaterstaat Centrale Informatievoorziening

Derdewerelddreef 1, Delft

Offshore Expertise Centrum

Haringvlietplein 2, Stellendam

t. +31 (0)6-51534552


Geschikt voor studenten
  • Software Engineering
  • Cyber Security
  • Technische Informatica