Om te solliciteren op deze stage, moet je met je HvA-emailadres een account aanmaken.

account aanmaken

Bedrijfsinformatie

Infiniot
High Tech Campus 10
5656 AE
Eindhoven
Gebouw Mµ 0.07/0.08

Energy Management System


Wil je met ons de energiemarkt klaar maken voor de toekomst? Onze klanten zitten midden in de energietransitie. Om deze transitie mogelijk te maken worden energienetten steeds verder geautomatiseerd en worden allerlei innovatieve oplossingen geïmplementeerd om vraag en aanbod van energie op elkaar af te stemmen en om het energienet draaiende te houden.

Inleiding

 

Door het groeiende aantal elektrische apparaten en de opkomst van elektrische auto’s en zonnepanelen gaat het Nederlandse elektriciteitsnet het in de toekomst zwaar krijgen. De belasting op het net groeit dermate hard dat het niet (altijd) mogelijk is om simpelweg een dikkere kabel in de grond te leggen, dus we moeten zoeken naar andere slimme oplossingen. We willen immers niet dat heel Nederland op zwart gaat, toch?

 

In Nederland zijn we gewend dat er binnenshuis altijd voldoende stroom beschikbaar is. We betalen voor een aansluiting van een vaste hoeveelheid stroom en gaan er ook van uit dat dit altijd beschikbaar is. Als er echter slimmer met de energie wordt omgegaan kunnen we wellicht uit de voeten met een kleinere (en dus ook goedkopere) of zelfs een flexibele aansluiting. De gemiddeld bijna honderd elektrische apparaten per Nederlands huishouden moeten dan wel nog slim met elkaar gaan samenwerken. Iets voor jou?

 

Opdracht

 

In een vorige afstudeerstage bij Infiniot is een basis gelegd voor een energie-managementsysteem (EMS). Er is een prototype gebouwd en er zijn enkele bevindingen gedaan, waar vervolgonderzoek voor nodig is. Je gaat bij Infiniot aan de slag om het EMS naar een hoger niveau te tillen. Dit bestaat uit een of meerdere van onderstaande onderdelen:

-          In het prototype zijn keuzes gemaakt met betrekking tot hardware en communicatieprotocollen. Het onderzoek is inmiddels twee jaar oud. Onderzoek: Hoe heeft de markt zich ontwikkeld? Zijn er andere keuzes te maken bij de huidige stand van de markt? Criteria hierbij zijn interoperabiliteit en de mate waarin huidige technologie al ingezet wordt.

-          Welke (huishoudelijke) apparaten kunnen een vorm van flexibiliteit aanbieden? Bijvoorbeeld:

o   Uitstellen van starttijd

o   Eenvoudig vooruit in te plannen in de dag

o   (Tijdelijk) beperken van de energiebehoefte

o   Makkelijk uit, en daarna weer in, te schakelen

-          Beschrijven scenario’s / aanvullen reeds beschreven scenario’s die kunnen optreden en de manier waarop gestuurd kan worden door het bekijken van het actuele energieverbruik en het maximale energieverbruik

-          Maak een simulatie van het door jou (door-)ontwikkelde EMS

 

Het is vooral van belang dat inzichtelijk is welke vorm van flexibiliteit in een huishouden beschikbaar is en hoe hier slim op gestuurd kan worden. Hoe gaan de apparaten draadloos met elkaar communiceren en op welke beslissingen en gegevens gaan we sturen? Of wellicht kan er wel een voorspelling worden gemaakt waardoor de sturing slimmer kan worden. Maak daarnaast vooral een gave demo van het EMS om je resultaat goed zichtbaar te maken!


Geschikt voor studenten
  • Software Engineering
  • Technische Informatica