Om te solliciteren op deze stage, moet je met je HvA-emailadres een account aanmaken.

account aanmaken

Bedrijfsinformatie

ECN part of TNO
Westerduinweg 3
1755LE
Petten
040
Wind energy

Maak een dashboard voor onze klanten


ECN>TNO Wind Energie test prototype windturbines. Schrijf een data-visualisatie dashboard voor onze klanten waarmee zij kunnen bekijken wat er gemeten is aan hun (prototype) windturbine. Dit betreft zowel real-time als reeds verwerkte data.

Wie zijn wij en wat doen wij?

Wij zijn de groep Wind Energy Systems van ECN part of TNO, een onderzoeksinstituut op het gebied van
duurzame energie. Wij zijn gevestigd in de duinen bij Petten (westerduinweg 3, 1755LE  Petten).

Wij doen metingen aan prototype windturbines, waarbij we bepalen of de windturbine voldoet aan zijn
ontwerp-eisen.
Dit zijn niet alleen metingen om de opbrengst van de windturbine te bepalen, maar ook de mechanische belastingen die op deze windturbine werken, zoals bij voorbeeld de buiging van de bladen, de as, de toren, etc.

Het betreft hier windturbines met hoogtes van gemiddeld zo’n 120 meter en een rotor diameter van ruim 100 meter, tot de grootste van de wereld met een diameter van 220 meter.

 

Waarvoor zouden we een stagiaire willen inzetten?

Klanten voor onze meetprojecten zijn over het algemeen fabrikanten van windturbines die hun nieuwe type windturbine bij ons ter test aanbieden.

Wij hebben de beschikking over een test-terrein waar de fabrikant zijn nieuwe windturbine kan opbouwen en laten draaien.

Als wij gaan meten aan een windturbine dan worden de (real-time) gegevens tijdelijk weggeschreven op de disk van een meet-PC. Gedurende de nacht worden de gegevens overgehaald naar Petten, alwaar de data in een database terechtkomt.

Voor die klanten willen we nu een soort dashboard applicatie ontwikkelen (voor op een PC of wellicht op mobiele apparatuur) waarmee de klant de status van de metingen kan bekijken.

Dit betekent dat hij bijvoorbeeld naar de real-time data zou willen kijken (die op de meet-PC staat), of wil weten hoe ver zijn metingen al gevorderd zijn en wat de tussenresultaten zijn (toegang tot de database).

 

door wie word je begeleid?

Hoewel je in principe begeleid zal worden door één van onze medewerkers, kun je informatie vergaren binnen onze gehele groep. Wij werken binnen onze groep (ca. 15 man) met een team van diverse specialisten, met name engineers gespecialiseerd in het uitvoeren van metingen. Maar ook op het gebied van ICT is er binnen de groep behoorlijk wat kennis aanwezig. Voor kennis die niet direct binnen de groep aanwezig is kan teruggevallen worden op specialisten uit andere groepen, waaronder de IT afdeling van TNO.

De mensen binnen de groep zijn ervaren in het programmeren in C, Matlab, Labview, maar hebben minder verstand van het programmeren van bijvoorbeeld WEB applicaties of communicatie (het ophalen van data van andere computersystemen).

Geschikt voor studenten
  • Software Engineering
  • Technische Informatica