Om te solliciteren op deze stage, moet je met je HvA-emailadres een account aanmaken.

account aanmaken

Bedrijfsinformatie

Faculteit der Maatschapij- en Gedragswetenschappen, Universiteit van Amsterdam
Nieuwe Achtergracht 166
1018 WV
Amsterdam
B
Sociologie

React stageplek bij co-creatie platform UvA


Er is veel vraag naar tools die co-creatie tussen grote groepen burgers faciliteren. Die tools moeten gebruiksvriendelijk en toegankelijk zijn voor een brede doelgroep.Wij zoeken iemand die ons bij deze uitdaging kan helpen en daarvoor bieden wij een stagiair(e) de kans om aan een innovatief project te werken op het raakvlak van computer- en menswetenschappen.

Omschrijving

Uit vooronderzoek is gebleken dat er nog geen tool bestaat die het mogelijk maakt voor grote groepen burgers om samen kwalitatieve data te verzamelen, te analyseren, door te ontwikkelen, en tot consensus te komen, terwijl er wel behoefte aan is in het kader van citizen science, burgerparticipatie, valorisatie, online learning en blended learning.

De huidige softwarepakketten voor onderzoek en burgerparticipatie zijn technologisch beperkt (pre-web of web 1.0 logica), niet voldoende geschikt voor interactie en methodologisch-technisch te gecompliceerd om gebruikt te worden door grote groepen. Alle grote aanbieders van software voor kwalitatieve analyse kampen met dit probleem.

Tegelijkertijd groeit de vraag naar citizen science en citizen democracy initiatieven, vanuit relevante organisaties en vanuit burgers zelf. Op dit moment worden burgers vaak niet genoeg betrokken bij wetenschappelijke en democratische processen. Een tekort aan tools is hiervoor een belangrijke factor. Tools ontwikkelen om informatie te crowdsourcen voor gebruik in exploratieve of evaluerende fases van onderzoek is technisch relatief eenvoudig, maar tools ontwikkelen voor gebruik in de analyse en kennisvormende fases is technisch gecompliceerd. Om die tools vervolgens ook nog gebruiksvriendelijke en toegankelijk te maken is een grote uitdaging en vergt veel kennis; kennis van onderzoek, kennis van digitaal gedrag en kennis van softwareontwikkeling.

Wij zoeken iemand die ons bij deze uitdaging kan helpen en daarvoor bieden wij een stagiair(e) de kans om aan een innovatief project te werken op het raakvlak van computer- en menswetenschappen, met begeleiding op academische en technisch vlak, en de creatieve vrijheid om er echt iets eigens van te maken.

 

Begeleiding en traject

Voor de ontwikkeling van OOR is een samenwerking aangegaan met Unc Inc. Unc Inc is een in Amsterdam gevestigd softwareontwikkelaarsbureau gespecialiseerd in human centered design dat heel flexibel te werk gaat en de onderliggende academische principes van het project snel eigen maakte. Zij hebben ook ervaring in het begeleiden van stagiair(e)s op het technische vlak en het is de intentie van beide partijen om de samenwerking voort te zetten. De academische begeleiding neemt Joost Kaan, in samenspraak met Christan Bröer, vanuit de UvA voor zijn rekening. Joost Kaan beschikt over een basis programmeerniveau, wat de communicatie zal bevorderen.

Het platform bevindt zich in de alfafase van ontwikkeling: De basale functies werken en het platform is al te gebruiken. De komende maanden zullen besteed worden aan het door ontwikkelen van het platform en het voorbereiden op de (beta) launch.

OOR zou dan de eerste marktgerichte oplossing voor interpretatie-, analyse- en consensus-crowdsourcing worden.

 

Werkzaamheden

De stagiair(e) zal helpen in de ontwikkeling van het OOR-platform en in continue verbinding staan met de UvA en Unc Inc. Het platform maakt voor de front-end gebruik van React en voor de back-end van Drupal. De stagiair(e) moet derhalve ten minste met een van de twee bekend zijn, het liefst React.

Voor de front-end is momenteel het meeste werk te verrichten; het door ontwikkelen van de UI met als doel gebruikers zo goed mogelijk te betrekken in onderzoek en beleid. Hierbij komen vraagstukken omtrent interaction design aan bod, maar ook vraagstukken met betrekking tot het wetenschappelijke proces; hoe betrek je niet-academici bij, en op welke manier kunnen zij een bijdrage leveren aan, kennisvorming.

De stagiair(e) zal functionaliteiten aan het platform toevoegen en aanscherpen om de academische doelstelling van het project te verwezenlijken. Hiervoor krijgt de stagiair(e) de nodige creatieve vrijheid om functies, in overleg, naar zijn of haar eigen visie te ontwikkelen. Ook wordt van de stagiair(e) verwacht bij te dragen aan usertests, en de ervaringen hieruit te gebruiken in de door ontwikkeling van het platform.

De stagiair(e) zal gevraagd worden alle keuzes en voortgang die hij of zij maakt tijdens het traject te loggen, om aan het eind in een stageverslag verwerkt te kunnen worden.

 

Relevantie

Interaction design bevindt zich op het raakvlak van computer- en menswetenschappen en binnen het Open Online Research (OOR) project komt dit raakvlak, door de sociaalwetenschappelijke insteek ervan, nog duidelijker naar voren. Er is nog veel werk te verrichten op het gebied van participatief onderzoek; Hoe werkt het, hoe kunnen universiteiten het faciliteren, hoe kunnen niet-academici erin worden betrokken, en hoe kan het zo goed mogelijk te wetenschappelijke kennis leiden? De stagiair(e) zal hiervoor een inleespakket ontvangen met relevante teksten op het raakvlak van computer- en menswetenschappen, deels geschreven door de initiatiefnemer van het project zelf. Kennis van academische onderzoek is daardoor een pré.

 

Tijdsinschatting

Het doel is om rond de lente (beta) launch ready te zijn. Hiervoor zal de stagiair gedurende vier maanden minstens drie dagen in de week aan het project moeten werken. Het platform bevindt zich zoals eerder gezegd in een gevorderd stadium waarbij alle basale features werken. De eerste maand zal de stagiair(e) derhalve met name bezig zijn het platform op theoretisch en technisch niveau te leren kennen. In de drie maanden daarna zal de stagiair(e) functionaliteiten toevoegen en aanscherpen om de academische en democratische doelstelling van het project te verwezenlijken. Deze tijdsindicatie is flexibel om aan eventuele eisen van de opleiding te kunnen voldoen.

 

Eindproduct

De stagiair(e) zal tenminste twee eindproducten opleveren; een wezenlijke bijdrage aan de totstandkoming van een openbaar citizen science en citizen democracy platform (inclusief documentatie) en een stageverslag. In het stageverslag zal de stagiair(e) de werkzaamheden en de keuzes die hij of zij daarin heeft moeten maken behandelen. Hiervoor zal de stagiair(e) de overwegingen die aan deze keuzes ten grondslag hebben gelegen moeten omschrijven.

Verder zal de stagiair(e) aan het eind van de stageduur een publiek platform toe kunnen voegen aan zijn of haar portfolio. Ook krijgt de stagiair(e) als alle doelen behaald worden de gelegenheid zich voor langere tijd aan het project te binden. Het stagetraject zal derhalve een positieve invloed hebben op de baankansen van de stagiair(e).

 

Praktische zaken

De stagiair(e) ontvangt een marktconforme stagevergoeding en zal toegang krijgen tot de flex-ruimtes op de afdeling Sociologie op de 6e verdieping van het Roeterseilandcampus. Lunch is niet inbegrepen maar koffie en thee is allebei gratis. Aangezien het platform (tot nog toe) Nederlands als voertaal hanteert is kennis van de Nederlandse taal een vereiste.


Geschikt voor studenten
  • Software Engineering