Om te solliciteren op deze stage, moet je met je HvA-emailadres een account aanmaken.

account aanmaken

Bedrijfsinformatie

PWN, drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder van Noord-Holland
Rijksweg 501
1991 AS
Velserbroek
HR

Uitdaging voor een stagiair Technische Informatica


PWN is drinkwaterleverancier en natuurbeheerder in Noord-Holland. Om 24/7 drinkwater te kunnen leveren moeten onze operators goed opgeleid zijn. Voor de opleiding bouwen wij een interactieve trainingsmodule die onze waterfabriek nabootst. Wil jij daaraan bijdragen?

De productie en levering van drinkwater vindt volledig automatisch plaats. Op basis van een dagelijkse voorspelling van de drinkwatervraag worden de setpoints voor alle productielocaties bepaald.

Kenmerken van onze installaties zijn o.a.

  • Gestandaardiseerde oplossingen
  • Uniforme bediening en bewaking
  • Een uitgebreid productie-informatiesysteem
  • Netwerkinfrastructuur met een hoge beschikbaarheid
  • Strikte informatiebeveiliging
  • Een goede documentatie.


Binnen PWN werken wij met diverse drinkwaterinstallaties die wij beheren en onderhouden. Deze installaties worden bediend en bewaakt door operators, onze ‘bedrijfsvoerders'. Deze operators zijn getraind om met de specifieke installaties om te gaan. Momenteel bestaat er geen mogelijkheid voor de operators om op een gesimuleerde fabrieksomgeving te oefenen. Bij de ontwikkeling van de procesautomatiserings software maken wij gebruik van een simulatieomgeving om de software te kunnen testen.
Wij willen een onderzoek starten om het huidige simulatiesysteem in onze testomgeving uit te breiden met een module die het mogelijk maakt om verschillende scenario’s van een drinkwaterinstallatie na te bootsen. Welke mogelijkheden zijn er om de fabrieksprocessen te simuleren en training-scenario’s te maken waarmee bedrijfsvoerders sneller en beter opgeleid kunnen worden? Om de simulatie te modelleren wordt gebruik gemaakt van gegevens uit onze installaties.
Je doet het niet alleen. Je wordt geholpen en begeleid door een groep specialisten met kennis van zowel de toegepaste standaarden, softwareontwikkeling en data-analyse. Ook de ontwikkelaar van de simulatieomgeving draagt hier graag aan bij.

Onderzoeksopdracht:
Hoe kan er op het huidige visuele systeem een interactieve training simulator gebouwd worden? Om deze simulator zo realistische mogelijk te laten zijn zal deze op basis van een reeks fysische proceseigenschappen het gedrag van de drinkwaterprocessen moeten simuleren. Verschillende input scenario’s op de simulator zullen verschillende handelingen van de operator vragen om te slagen.

Tot jouw werk behoren een aantal onderzoeksvragen:
- Welke fysische proceseigenschappen zijn te modelleren en te simuleren binnen de bestaande simulatieomgeving?
- Op welke manieren kan een trainingssimulator aan de bestaande simulatieomgeving worden gekoppeld?
- Op welke wijze bootst een trainingsmodule de fabriek na?

 


Geschikt voor studenten
  • Technische Informatica